TY - JOUR ID - 130666 TI - ارزیابی عملکرد مدل آزمایشگاهی ترکیبی اسمز معکوس- اسمز مستقیم برای افزایش بازدهی تولید فرایند نمک‌زدایی JO - مجله آب و فاضلاب JA - WWJ LA - fa SN - 1024-5936 AU - حدادیان, زینب AU - انصاری, مصطفی AU - حقیقی, علی AU - مقیمی پور, اسکندر AD - دانشجوی دکترا، دانشکده مهندسی عمران و معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران و معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - استاد، دانشکده مهندسی عمران و معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - استاد، مرکز تحقیقات نانوفناوری خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 32 IS - 2 SP - 54 EP - 67 KW - نمک‌زدایی KW - ترکیب اسمز معکوس مستقیم KW - مدل آزمایشگاهی DO - 10.22093/wwj.2020.214776.2975 N2 - امروزه روش‌های نمک‌زدایی آب در حل بحران آب شیرین در جهان اهمیت زیادی دارند. به‌گونه‌ای که در سال‌های اخیر ظرفیت نمک‌زدایی آب در جهان افزایش چشمگیری داشته است. از میان روش‌های نمک زدایی آب، فناوری غشایی اسمز معکوس بیشترین محبوبیت و کاربرد را داشته است. مشکلاتی مانند مصرف انرژی زیاد، هزینه بسیار زیاد بهره‌برداری و گرفتگی در این روش وجود دارد. هدف از این پژوهش، استفاده هم‌زمان از روش‌های غشایی اسمز معکوس و اسمز مستقیم به شکل ترکیبی اسمز معکوس- مستقیم با استفاده از مزایا‌ی روش اسمز مستقیم مانند عدم‌نیاز به فشار هیدرولیکی بالا، کاهش هزینه و گرفتگی کمتر در مقایسه با روش اسمز معکوس و بررسی افزایش کارایی تولید آب شیرین شده نمک‌زدایی آب با این روش ترکیبی است. به‌گونه‌ای که انتظار می‌رود استفاده از روش ترکیبی میزان فشار لازم برای فرایند اسمز معکوس برای رسیدن به شار مشخصی از آب شیرین و در نتیجه هزینه و انرژی را کاهش دهد. یک پایلوت آزمایشگاهی نمک‌زدایی ترکیبی اسمز معکوس- مستقیم با ظرفیت نمک‌زدایی 50 مترمکعب در روز در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهید چمران اهواز برای انجام آزمایش‌های ترکیبی طراحی و ساخته شد. طراحی این پایلوت به‌گونه‌ای است که می‌توان از آن هم در شرایط اسمز معکوس و هم ترکیبی اسمز معکوس- مستقیم بهره‌برداری کرد. آزمایش‌های ترکیبی برای آب شهری اهواز به عنوان محلول خوراک و برای فشارهای عملیاتی 5/4 تا 5/10 بار به‌ازای غلظت‌های 2000 تا 10000 میلی‌گرم در لیتر از محلول نمک خوراکی به عنوان محلول کشنده انجام شد و مشخص شد که در بهترین حالت (کمترین فشار، بیشترین غلظت محلول کشنده) از بین آزمایش‌های انجام شده اضافه کردن اسمز مستقیم به اسمز معکوس می‌تواند کارایی تولید آب شیرین نمک‌زدایی را تا 12/55 درصد افزایش دهد. بهترین درجه ترکیب این دو روش 5/64 درصد اسمز معکوس و 5/35 درصد اسمز مستقیم است. UR - https://www.wwjournal.ir/article_130666.html L1 - https://www.wwjournal.ir/article_130666_f38ce903f9393f98d9d5797cd164a8de.pdf ER -