@article { author = {Asgari, Ghorban and Chavoshani, Afsaneh and Seid mohammadi, Abdolmotaleb and Rahmani, Alireza}, title = {Removal of Pentachlorophenol Using Microwave Assisted Persulfate from Synthetic Wastewater}, journal = {Journal of Water and Wastewater; Ab va Fazilab ( in persian )}, volume = {25}, number = {3}, pages = {29-37}, year = {2014}, publisher = {Water and Wastewater Consulting Engineers}, issn = {1024-5936}, eissn = {2383-0905}, doi = {}, abstract = {Pentachlorophenol (PCP) is an important class of environmental pollutants which is excessively used in industry in spite of strong evidence about its hazards. Therefore, the removal of PCP from aqua solution is recommended due to its toxicity and health risks. In the present study, the removal of PCP using a modified domestic microwave (MW) oven alone and in combination with persulfate (MW/PS) was investigated. The effects of operational parameters such as pH of solution, the power of microwave radiations and the amount of persulfate concentration were studied. A spectrophotometer was used for determining of the concentration of pentachlorophenol. The experimental results showed that the removal of PCP was influenced by many factors, such as the pH value, the amount of persulfate and microwave power. The optimum conditions for the best removal rate were obtained at pH=11, a persulfate concentration of 0.02mol/L and microwave irradiation power of about 600W for MW/PS system at constant PCP concentration.  Also, the direct degradation results showed that the removal of PCP was 2% in MW system without PS after 30 min of MW irradiation. The removal of PCP by MW/PS and MW alone were follow first order rate decay kinetics and the rate constants were 0.093 and 0.00066 min-1, respectively.}, keywords = {Pentachlorophenol,Microwave,Persulfate,radical}, title_fa = {بررسی تأثیر توأم امواج مایکرویو و پرسولفات در حذف پنتاکلروفنل از فاضلاب سنتتیک}, abstract_fa = {پنتاکلروفنل یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های زیست‌محیطی است که با وجود مشخص شدن ماهیت خطرناک آن به وفور در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رو حذف آن در محیط‌های آبی به‌دلیل سمیت و اثرات نامطلوب بهداشتی آن توصیه شده است. در مطالعه حاضر، حذف پنتاکلروفنل با استفاده از یک دستگاه مایکروویو خانگی تغییر شکل یافته با و بدون استفاده از پرسولفات به‌عنوان اکسید کننده مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر پارامترهای مختلف بهره‌برداری نظیر pH محلول، غلظت پرسولفات و شدت انرژی مایکروویو مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده پنتاکلروفنل با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 500 نانومتر تعیین شد. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که میزان حذف این ماده آلی به‌عوامل محیطی از جمله pH محیط، غلظت ماده اکسید کننده و شدت انرژی مایکروویو بستگی دارد. شرایط بهینه بهره‌برداری به‌منظور حذف این ماده شیمیایی در pH برابر 11، غلظت 02/0 مول در لیتر پرسولفات و شدت انرژی 600 وات حاصل شد. همچنین نتایج تجزیه مستقیم پنتاکلروفنل با امواج مایکروویو بدون افزودن پرسولفات پس از طی زمان 30 دقیقه، 2 درصد بود. نتایج به‌دست آمده از این مطالعه نشان داد که حذف پنتاکلروفنل به‌وسیله مایکروویو/پرسولفات و امواج مایکرویو از واکنش‌های درجه اول تبعیت نموده و میزان ثابت تجزیه به‌ترتیب 093/0 و 00066/0 بر دقیقه بود.}, keywords_fa = {پنتاکلروفنل,مایکروویو,پرسولفات,رادیکال}, url = {https://www.wwjournal.ir/article_4846.html}, eprint = {https://www.wwjournal.ir/article_4846_7d2d7bb7ac7b543ddb9915d4e6c3f522.pdf} }