اثر بعضی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی بر رشد باکتری آئروموناس و باکتری‌های هتروتروف (HPC) در شبکه توزیع آب آشامیدنی اصفهان

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران

2 استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

3 استادیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

آئروموناس از جمله باکتری‌های بی‌هوازی اختیاری، گرم منفی، بدون اسپور و میله‌ای شکل و فرصت طلب است که می‌تواند باعث ایجاد عفونتهای سیستمیک، و زخم و اسهال در انسان شود. جمعیت نسبتاً بالای میکروبی در شبکه‌های توزیع آب آشامیدنی نه تنها از لحاظ تأثیرگذاری بر سلامت مصرف کننده مورد توجه است، بلکه تشخیص باکتری شاخص کلیفرم را نیز با خطا مواجه می‌کند. در این تحقیق ارتباط رشد باکتری‌های هتروتروف و آئروموناس با پارامترهای pH، دما، کدورت، کلر آزاد باقیمانده و اکسیژن محلول سنجیده شد. به منظور شمارش باکتری‌های آئروموناس، برای اولین بار در کشور طبق دستورالعمل 1605 EPA (2001) از محیط کشتADA-V در مرحله احتمالی و پس از قرار دادن در انکوباتور به مدت یک شب با محیط کشت نوترینت آگار از تست‌های اکسیداز، تخمیر تری‌هالوز و تست ایندول در مرحله تأییدی استفاده شد. برای شمارش باکتری‌های HPC ، از محیط R2A استفاده شد و بقیه فاکتورها نیز طبق روش استاندارد اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که در دما و کدورت بالاتر و pH پایین‌تر میزان موارد مثبت باکتری‌های آئروموناس و HPC افزایش می‌یابد و با افزایش کلر آزاد باقیمانده و اکسیژن محلول موارد مثبت باکتری‌های آئروموناس و HPC کاهش می‌یابد و در مقادیر بالاتر از mg/L 0/2 کلر باقیمانده آزاد هیچ گونه مورد مثبتی از آئروموناس مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Some Physical and Chemical Parameters on Regrowth of Aeromonas Bacterium and Heterotrophic Bacteria in Isfahan Drinking Water System

نویسندگان [English]

  • Sina Dobaradaran 1
  • Bijan Bina 2
  • Bahram Nasr Isfahani 3
1 Ph.D. Student of Public Health Engineering, Tehran University of Medical Sciences
2 Prof., Dept. of Public Health, Isfahan University of Medical Science
3 Assist. Prof., Dept. of Public Health, Isfahan University of Medical Sciences
چکیده [English]

Aeromonas is one the gram – negative , non spor – formating rod shaping , facultatively anaerobic and opportunistic bactria that can cause systematic infections, leision and diarrhoea in human. Fairly high bactrial population in distribution system is not only of concern because of affecting consumer health but also it makes it difficult to enumerate coliform bacterium indicator. So, the relationships between aeromonas and heterotrophic bacteria growth with pH, temperature, turbidity, free residual cholornie and DO were determined in this study. ADA- V media was used in presumptive stage to count aeromonas bacteria for the first time in Iran on the basis of 1605 EPA (2001) method and used oxidase tests, trehalose fermentation and indol test in confirmative stage. R2A media was used to count HPC bacteria and other factors measured on the basis of standards. The results showed that positive cases of aeromonas bacteria and HPC increase in higher temperature and turbidity and lower pH. In contrast, positive cases of aeromonas bacteria and HPC decrease while free residual cholorine and DO increase. In addition,no positive case of aeromonas was observed in more than 0.2 mg/L concentration of free residual cholorine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aeromonas
  • HPC
  • Distribution Water System
  • Regrowth
  • Water Pollution
1- WHO. (2002). Guidelines for drinking water quality, 2ed Ed, Geneva.

2- غلامی، م. (1377). میکروبیولوژی آب و فاضلاب، انتشارات حیان، چاپ اول، 98-96.

3- Altwegg, M. (1999). Aeromonas and plesiomonas In : Manual of clinical microbiology, Murry, P.R., Baron, E. J., and Faller, M.A., eds., 6th  Ed., American Societies of Microbiology Press, USA, 509-513.

4- Holmbreg, S.D., Wendy, M.D., and Schell, L. (1986). “Aeromonas intestinal infections in United States.” J. Intern. med., 105, 683-689.

5- Janda, J.M. (1991). “Recent advances in the study of taxanomy pathogenicity and infections syndromes associated with the genus Aeromonas.” J. clin . Microbial . Rev., 4, 397-410.

6- Smith, H.R., and Cheasty, T. (1998). Diarrhoeal disease due to Escherichia coli and Aeromonas, In : Topley and Wilson's Microbiology and Microbial infections, Balous, A., Daerden, B., 9th Ed., Vol. 3 (Bacterial infections), from Arnold Co., London, U.K., 527-529 .

7- Fang, J.S., Chen., J-B, and Chen, W.J. (1999). “Hemolytic uremia syndrome in an adult male with Aeromonas hydrophila enterocolitis.” J. Nephrol Dial Transplant, 14, 439-440.

8- Burke, V. (1984). “Isolation of Aeromonas hydrophila from a metropolitan water supply : Seasonal correlation with clinical isolates.” J. Applied and Environmental Microbiology, 48, 361 -366.

9- Burke, V (1984). “Isolation of Aeromonas SPP. from an unchlorinated domestic water supply.” J. Applied and Environmental Microbiology, 48, 367-370.

10- World Health Organization. (2002). Drinking water quality guidelines training package, WHO, Geneva.

11- World Health Organization. (2002). Guidelines for recreational - water environment swimming pools space and similar recreational - water environment, Final draft for consultation WHO, Geneva.

12- WHO. (2003). Heterotrophic plate counts and drinking water safety, IWA Publishing, London, UK.

13- American Water Works Association. (1999). Waterborne pathogens, AWWA manual M 48, USA.

14- قنادی، م. (1383). ”معیارها و رهنمودهای تحلیل کیفیت میکروبی آب آشامیدنی. “م. آب و محیطزیست، شماره 49-48 .

15- World Health Organization. (1997). Guidelines for drinking water quality surveillance and control of community supplies, 2nd Ed., Vol 3, WHO, Geneva.

16- میرهندی، س.س.، و نیک آئین، م. (1383). میکروبیولوژی فاضلاب، چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تهران.

17- EPA. (2001). Method 1605 : Aeromonas in finished water by membrane filtration using Ampicillin - Dextrin Agar with vancomycin, USA.

18- APHA, AWWA, WEF. (1992). Standard methods for examination of water and wastewater, American Public Health Association, Washington.

19- ندافی، ک. یزدانبخش،ا. (1369). کنترل کیفی آب آشامیدنی در اجتماعات کوچک، چاپ اول، انتشارات جهاد دانشگاهی.

20- Lechevallier, M. (1982). “Aeromona Sobria in chlorinated drinking water supplies.” J. Microbial Ecology, 8, 325 – 794.

21- Kaye, N. Power, Laslo, A., and Nagy. (1999). “Relationship between bacterial regrowth and some physical and chemical parameters Sydney’s drinking water distribution system.” J. Water Research , 33 , 741-750 .

22- Lechevallier, M., Babcock, T. M., and lee, R.G. (1987). “Examination and characterization of distribution system biofilm.” J. Appl. Environ. Microbioal., 2714-2724.

23- Rhodes, M.W, and Kator, H. (1994). “Seasonal occurrence of mesophilic Aeromonas Spp. as a function of biotype and water quality in temperate freshwater lakes.” J. Water Research, 28, 2241-2251.

24- Dezuane, J. (1997). Drinking water quality, 2nd Ed., International Thomson publishing Company, USA.

25- Hass, C.N., Meyer, M.A., and Paller, M.S. (1983). “Microbial alternations in water distribution systems and their relationship to physical – chemical characteristics.” J. AWWA, 75, 475-481 .

26- Holmes, P., Niccolls, L.M., and Sartory, D.P. (1996). The Ecology of Mesophilic Aeromonas in the Acautic Environment. In : Austin, B., et al, editor, The genus microbiology, Wiley, London, 127-150 .

27- Edge, J.C., and Finch, P.E. (1987). “Observation on bacterial after growth in water supply distribution systems : Implications for distributions for disinfection strategies.” Journal of the Institute for Water and Environmental Management, 1, 104 – 110.