TY - JOUR ID - 14899 TI - مطالعه آلودگی جیوه در آب، رسوبات و ماهیان تجاری تالاب بین‌المللی هامون JO - مجله آب و فاضلاب JA - WWJ LA - fa SN - 1024-5936 AU - ذوالفقاری, قاسم AU - دلسوز, مهری AU - رجایی, سکینه AD - استادیار علمی گروه محیط زیست، دانشکده علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار AD - کارشناس ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد AD - کارشناس ارشد گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 27 IS - 5 SP - 25 EP - 37 KW - جیوه KW - ماهی KW - رسوبات KW - تالاب بین المللی هامون DO - N2 - بررسی مقدار آلاینده‌ها در ماهیان به‌دلیل مصرف آن توسط انسان از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر، به‌منظور تعیین غلظت جیوه در آب، رسوبات و ماهیان تالاب هامون و مقایسه میزان آن با حد مجاز مقدار مرجع انجام گرفت. برای تعیین غلظت جیوه کل از روش آنالیز پیشرفته جیوه (AMA, 254 LECO)، روش استاندارد شماره D-6722  استفاده شد. میانگین غلظت جیوه در عضله آمور، کپور معمولی، فیتوفاگ، سرگنده، شیزوسیپریس و هامون ماهی به‌ترتیب 14/0، 28/0، 15/0، 15/0، 34/0 و 36/0 و در کلیه به‌ترتیب 21/0، 32/0، 22/0، 23/0، 36/0 و 41 میلی‌گرم در کیلوگرم بود. غلظت جیوه رسوبات در ایستگاه‌های یک، دو و سه به‌ترتیب 39/0، 44/0 و 48 میلی‌گرم در کیلوگرم و غلظت جیوه آب در ایستگاه‌های مذکور به‌ترتیب 06/0، 07/0 و 08/0 میلی‌‌گرم در لیتر برآورد شد. نتایج نشان داد که به‌طور کلی بین غلظت جیوه عضله و کلیه در گونه‌های مختلف، تفاوت معنی‌داری وجود دارد (001/0P<). بر اساس نتایج این پژوهش، غلظت‌های جیوه ماهیان، از محدوده پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان خوار و بار جهانی، اداره غذا و دارو و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا و اتحادیه اروپا کمتر است. UR - https://www.wwjournal.ir/article_14899.html L1 - https://www.wwjournal.ir/article_14899_3ef4a4d941d96282d06d5a9b79eccd3d.pdf ER -