%0 Journal Article %T حذف فنل و رنگ از لیکور سیاه فرایند خمیر کاغذ سازی به‌روش الکتروکواگولاسیون %J مجله آب و فاضلاب %I مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلاب اصفهان %Z 1024-5936 %A رستگارفر, ناهید %A بهروز, ربیع %A بهرامی فر, نادر %D 2013 %\ 08/01/2013 %V 24 %N 2 %P 45-52 %! حذف فنل و رنگ از لیکور سیاه فرایند خمیر کاغذ سازی به‌روش الکتروکواگولاسیون %K لیکور سیاه %K الکتروکواگولاسیون %K الکترود آلومینیوم %K فنل %K رنگ %R %X در کشور ایران منابع لیگنوسلولزی غیر چوبی زیادی از قبیل کاه گندم، کاه برنج و دیگر محصولات زراعی با قابلیت مناسب برای تولید خمیر کاغذ وجود دارد. اصلی‌ترین عامل بازدارنده استفاده از آنها، وجود لیکور سیاه حاصل از فرایند خمیرسازی است که به‌دلیل انحلال لیگنین از ماده لیگنوسلولزی، حاوی مقادیر فراوانی رنگ و ترکیبات فنلی است. هدف از این مطالعه، بررسی قابلیت حذف فنل و رنگ به‌عنوان مهم‌ترین آلاینده آلی لیکور سیاه حاصل از فرایند خمیرسازی کاه گندم به‌روش الکتروکواگولاسیون بود. در این مطالعه از الکترودهای آلومینیوم با اعمال پتانسیل 16 ولت و شدت جریان 1700 میلی‌آمپر استفاده شد. تأثیر زمان‌های مختلف الکترولیز (10، 25، 40، 55 و 70 دقیقه) و pH (3، 5، 7، 9 و 5/10) بر روی لیکور سیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان حذف در pH اولیه 5 حاصل شد که منجر به کاهش 78 درصد فنل کل و 98 درصد رنگ لیکور سیاه در مدت زمان 70 دقیقه گردید. روش الکتروکواگولاسیون به‌دلیل ساده و مؤثر بودن و هزینه سرمایه‌گذاری پایین آن در مقایسه با دیگر تکنولوژی‌‌های تصفیه لیکور سیاه می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. %U https://www.wwjournal.ir/article_3091_a22a98c362f56d30a679644f799bacc3.pdf