@article { author = {Koohpayehzadeh, Hamed and Torabian, Ali and Nabi Bidhendi, Gholamreza and Habashi, Nima}, title = {Nanoparticle Zere-valent Iron Affect on As (V) Removal from Drinking Water}, journal = {Journal of Water and Wastewater; Ab va Fazilab ( in persian )}, volume = {23}, number = {3}, pages = {60-67}, year = {2012}, publisher = {Water and Wastewater Consulting Engineers}, issn = {1024-5936}, eissn = {2383-0905}, doi = {}, abstract = {Arsenic which is present in the underground and surface water is one of the most toxic elements threating human health and animals. Arsenic has been removed in different type of ways. In this study Arsenic removal from drinking water and its decreasing rates were investigated by NZVI (nanoparticle zerovalent iron) to standard limit (I.e.  0.01 mg/lit) . The tests were conducted on reactor containing 100 ml water containing 1mg/L. Arsenic by virtue of Batch method. The mixture was executed in mixing was done an Oultrasnic device in order to have better mixture and complete distribution of nanoparticles in water. Then the arsenic was removed from the water by VATMAN paper of 0.45 Hm. The remained arsenic in the water was measured by ICP device. In this article the influence of the parameters including mixture time , PH ,NZVI and arcenic doses were examined . Having perfomed many tests the results showed that 1 mg arsenic can be removed 100 percent by 0.05 g NZVI in 8 min. It is possible to remove by 98 percent arsenic in 5-10 PH range. Iron nanopaticle way is an effective and rapid way to remove arsenic from water and various conditions have not considerable effect on it.}, keywords = {ARSENIC,Nanoparticle Zirovalent Iron (NZVI),Water,Removal}, title_fa = {تأثیر نانوذرات آهن صفر ظرفیتی بر حذف آرسنیک پنج ظرفیتی از آب آشامیدنی}, abstract_fa = {آرسنیک یکی از سمّی‌ترین آلاینده‌های موجود در آبهای زیرزمینی و سطحی است که سلامت انسان و سایر موجودات زنده را به خطر می‌اندازد. حذف آرسنیک توسط روشهای مختلفی انجام شده است. در این تحقیق میزان حذف آرسنیک و کاهش آن با استفاده از نانوذرات آهن صفر ظرفیتی تا حد استاندارد (0/01 میلی‌گرم در لیتر) از آب آشامیدنی بررسی گردید. آزمایش‌ها بر اساس روش بچ در راکتور با حجم 100 میلی لیتر آب حاوی 1 میلی‌گرم در لیتر آرسنیک انجام گردید. برای اختلاط بهتر و توزیع کامل نانو ذره در آب، اختلاط در دستگاه اولتراسونیک انجام شد. سپس آرسنیک توسط کاغذ صافی واتمن 0/45 میکرومتر از آب جدا گردید. میزان آرسنیک باقیمانده در آب به‌وسیله دستگاه ICP با دقت سنجش As>0.01 میلی‌گرم در لیتر اندازه‌گیری شد. در این پژوهش اثر متغیرهای زمان اختلاط، pH، میزان ماده نانو ذره، مقدار ماده آرسنیک و یون‌های رقیب مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجام آزمایش‌های متعدد، توانایی حذف 100 درصد 1 میلی‌گرم آرسنیک توسط 0/05 گرم نانو ذره آهن در مدت زمان کوتاه 8 دقیقه مشخص گردید. در دامنه pH بین 5 تا 10 توانایی حذف بالای 98 درصد آرسنیک وجود دارد. استفاده از نانو ذرات آهن برای حذف آرسنیک از آب روش سریع و مؤثری است و عوامل و شرایط متفاوت بر روی میزان درصد حذف تأثیر چندانی ندارد.}, keywords_fa = {آرسنیک,نانو ذره آهن,آب,حذف}, url = {https://www.wwjournal.ir/article_1937.html}, eprint = {https://www.wwjournal.ir/article_1937_52c68ebddec490e744e5569174c848f6.pdf} }